Ulike yogastiler

Ulike yogastiler

Forfatter: Ulla Ivalu Dahl. 

Yoga har røtter langt bak i tid og har alltid hatt intensjonen om å forene kropp og sinn. I dag har den utviklet seg til mange ulike stiler og derfor kan man ofte finne mange navn under yoga. Prøv deg gjerne frem til du finner den stilen som passer deg best, og ja - det er lov å praktisere ulike stiler. Her er  noen av de mest kjente. 


Hatha Yoga

Dette er den stilen som ofte blir kalt “klassisk yoga”. Det er nok siden den baserer seg på å ta en stilling om gangen, den har ikke en flyt (slik du kan finne i vinyasa eller ashtanga) og fokuserer på å puste rolig i hver stilling. 

Hatha betyr “sol og måne” på Sanskrit og har som mening å balansere det feminine og maskuline. I hatha yoga kan man praktisere stillinger, pust, meditasjon, mantra, mudra, shatkriyas og shatkarmas (renselse).

Hatha yoga er den mest vanlige yogaformen og passer bra for nybegynnere eller de som ønsker en roligere praksis. 


Ashtanga Yoga

Dette er en yogastil som er bygd på en fast sekvens. Her går man gjennom solhilsen, stående stillinger og sittende stillinger. Ashtanga yoga har eksistert i mange hundre år, men ble utviklet av Sri K. Pattabhi Jois for ca hundre år tilbake. “Ashta” betyr nummer 8 og “Anga” betyr ledd eller steg. Derfor sier man at Ashtanga definerer de 8 stegene av yoga inn i et holistisk system. Systemet består av 

  1. Yama, moralske prinsipper som har fem underliggende nivåer: Ahimsa (ikke-vold), Satya (ærlighet), Asteya (ikke-stjele), Brahmacharya (moderasjon), Aparigraha (ikke-begjære)

  2. Niyama, etiske retningslinjer: Saucha (renhet), Santosha (å være tilfreds), Tapas (disiplin),Swadhyaya (introspeksjon), Ishwarapranidhana (overgi seg)

  3. Asana – Fysiske stillinger

  4. Pranayama – Pusteøvelser 

  5. Pratyahara – Trekke sansene tilbake, Introspeksjon

  6. Dharana – Konsentrasjon

  7. Dhyana – Meditasjon

  8. Samadhi – Kropp og sjel blir til ett. Tilstedeværelse.

Det finnes totalt 6 faste sekvenser og vanligvis begynner man med å praktisere den første, også kalt “Primary series”. Etter en stund, når man starter å beherske denne sekvensen så går man videre til neste. Noen bruker flere år på den første før man går videre til neste, og vanligvis er det en lærer som forteller deg når du er klar til å gå videre.

Ashtanga yoga er en av de mer utfordrende yogaformene fysisk. Ashtanga kan gjøre deg sterkere, både fysisk og mentalt. Dette passer for deg som ønsker en treningsøkt.


Vinyasa Yoga

En dynamisk form for yoga som kobler stillinger sammen med pust. Derfor hører man ofte at pusten bestemmer hastigheten. Denne yogaformen har mange elementer fra Ashtanga yoga, men hovedforskjellen er at den ikke er bygget på en fast sekvens. Det er opp til læreren å sette sammen sekvensen og derfor er det viktig med både kunnskap og kreativitet. 

Her kan nivåene variere, basert på valg av øvelser, hastighet og varighet. Som regel bindes stillingene sammen med “vinyasa”, som er en del av solhilsen.

Her er det mulig å tilpasse stillingene etter behov og det er vanlig å bruke utstyr som yogaklosser, bånd og puter. 

Vinyasa yoga kan variere på stil og ofte har hver lærer sin egen måte å sette opp praksisen og om den har tema eller musikk. Her er det viktig å teste ut forskjellige lærere for å finne sin lærer og retning.


Kundalini Yoga

Kundalini yoga er en blanding av Bhakti yoga (praksis med fokus på hengivelse og chanting), Raja yoga (praksis med fokus på meditasjon og fysisk kontroll) og Shakti yoga (praksis med fokus på kraft og energi). Kundalini har eksistert i mange hundre år og betyr energi ved bunnen av ryggraden som venter på å vekkes. Man kan sammenligne det med en slange som ligger som en sirkel ved bunnen av ryggraden. Og ved å praktisere så vekker man denne slangen som sakte går oppover, igjennom chakraene og vekker opp energien du har i kroppen.

Det brukes chanting, meditasjon og øvelser som er rettet mot å åpne opp kroppen for en mer tilstedeværelse.


Yin Yoga

Er du ute etter en rolig yoga stil som fokuserer på det dype vevet i kroppen og gir deg følelsen av å tøye - da er yin yoga for deg. 

Yin yoga har sine røtter fra kinesisk tradisjon og har fokus på stillhet og åpne opp kroppen.

Hver stilling holdes over flere minutter med fokus på bindevev, fascia og roe ned hode og kroppen. Ved å legge på et lett stress på leddene skal den bygge opp sterkere ledd over tid, samtidig som stivhet kan minskes. 

Yin yoga skal utføres ved at du går ca 70-80% av maks utslag, slapper av i stillingen og bruker utstyr om du trenger støtte. Etter en stund vil musklene slappe av og muligens kan man gå dypere i stillingen. Det kan hende du kan gå dypere eller rett og slett finner ro i kropp og sinn.


Restorative Yoga

Restorative yoga er basert på Iyengar yoga av B.K.S Iyengar og videreutviklet av Judith Lasater på 70-tallet.

Dette er yogastilen som roer ned nervesystemet. Her brukes det utstyr som yogaklosser, tau, puter, pledd og alt annet du ønsker. Hver stilling holdes i flere minutter (ofte 8-20 minutter) og du skal finne støtte og ro i hver stilling. Meningen er ikke å tøye, selv om stillingen kan gi en mild strekk som er ment for å åpne opp og få kroppen til å slappe av. Nervesystemet skal få en total avkobling og du kan lett kjenne på at kroppen halvsover.

Restorative yoga kombineres ofte med yoga nidra, den yogiske søvnen, der kroppen skal finne en ro som er nært sovende tilstand, uten å sovne.

Trenger du en pause i hverdagen er dette en yoga stil du burde prøve.

Det finnes mange flere stiler så det er bare å prøve seg frem. Å finne en yogastil er personlig og kan ta noen forsøk. Det samme gjelder å finne yogalærer som passer deg. 

Lykke til på din reise :)

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar